Welke laptop heb ik nodig?

Welke laptop heb ik nodig?

Geschreven op 15 januari 2019

Voor sommige (grafische) programma’s wordt aangeraden een MacBook te kopen. Maar welke MacBook heb je nu nodig voor welk programma?

Adobe Creative Suite

Photoshop, het professionele fotobewerkingspakket van Adobe, is één van de meest populaire softwareprogramma’s op de Mac. Voorheen was dit alleen toegankelijk voor professionals, gezien de torenhoge aanschafprijs, maar sinds enige jaren biedt Adobe deze software aan middels een abonnementssysteem. Voor een vaste prijs per maand kun je volledig los met Photoshop.

Maar welke MacBook moet je hier nu voor aanschaffen?

Hier is Adobe gelukkig niet al te veeleisend in. De minimale systeemvereisten zijn:

 • - Een multicore processor met 64-bits ondersteuning.
 • - MacOSX 10.5.8 of nieuwer.
 • - 2 GB RAM geheugen (4 GB aanbevolen).
 • - 26,3 GB aan minimale ruimte op de harde schijf.

Vertaald in gewone mensentaal betekent dit dat eigenlijk alle MacBooks vanaf 2007 met meer dan 2 GB aan RAM-geheugen geschikt zijn. Bedenk echter wel dat programma’s als Photoshop baat hebben bij veel RAM-geheugen. Hoe meer, hoe beter. Minimaal 4 GB is hierbij aanbevolen, maar de stap naar 8 GB zet vertaalt zich onmiddellijk in een betere gebruikservaring. Koop je een MacBook Air of MacBook Pro van 2007 of nieuwer, dan zit je eigenlijk altijd wel goed.

SWOOP-advies:

MacBook Air 13.3 inch Dual Core i5 

Final Cut Pro X

Videobewerkingsprogramma’s als Final Cut Pro hebben over het algemeen wat steviger systeemvereisten dan fotobewerkingsprogramma’s als Photoshop. Videobestanden zijn groter en stellen meer eisen aan de grafische processor van een computer. Voor het Apple-programma Protools komt dat neer op de volgende minimale vereisten:

 • - MacOS X 10.11.4 of nieuwer.
 • - 4 GB RAM (8 GB voor bewerking van 4K)
 • - Intel Graphics HD 3000 of beter
 • - 256 MB aan Video RAM

Dit zijn pittige vereisten, maar op basis van de Intel grafische chip kun je zeggen dat alle laptops en desktops vanaf 2011 geschikt zijn voor Final Cut Pro. Let hierbij dus wel goed op de hoeveelheid RAM-geheugen van minimaal 4 GB (dit was eigenlijk ook standaard in computer van 2011 en nieuwer).

SWOOP-advies:

MacBook Pro 13.3 inch 

AutoCAD

Veel studenten zijn geïnteresseerd in het programma AutoCAD, waarmee ze 3D-modellen kunnen ontwerpen. Het is een stevig programma met stevige systeemvereisten:

 • - MacOS X 10.8 of hoger
 • - Een multicore processor met 64-bits ondersteuning
 • - 3 GB RAM (4 GB aanbevolen)
 • - Retina display aanbevolen

Net als bij Photoshop is het dus in principe voldoende om een MacBook uit 2011 of later aan te schaffen. Een retinascherm is echter wel van harte aan te bevelen, waardoor je toch al snel richting een MacBook Pro uit 2012 of nieuwer moet gaan kijken.

SWOOP-advies:

MacBook Pro

 
Mocht je op basis van deze lijstjes nog twijfelen, dan kun je via onze live-chat altijd een expert om advies vragen.


Terug naar alle blogs
Filters toepassen Filters toepassen