Smartwatches - een introductie

Smartwatches - een introductie

Geschreven op 9 juni 2017

'KITT, pick me up.' Voor mensen die in de jaren '80 zijn opgegroeid, klinkt dit bekend in de oren. Spreek in je horloge, net als David Hasselhoff, en er komt een gelikte sportauto voorrijden. Toekomstmuziek, natuurlijk, maar praten tegen je horloge, hoe vreemd ook, is zeker niet alleen voor The Hoff.

Wat is een smartwatch?

De naam zegt het eigenlijk al: een slim horloge. Dit betekent dat je er niet alleen de tijd op kunt aflezen, maar dat hij allerhande functies heeft die je in het dagelijks leven kunnen helpen. Smartwatches zijn er in alle soorten en maten. De functies van het horloge hangen samen met het type horloge en de telefoon waarmee hij verbonden is.

Telefoon?

Ja! Voor veel functies van de smartwatch heb je een telefoon nodig. Dit is ook logisch, want de meeste zijn niet constant met het internet verbonden. Je telefoon echter wel. Dus als jij een WhatsApp-bericht op je horloge binnen wilt krijgen, dan loopt dit via je telefoon naar je horloge. De telefoon dient hierbij als doorgeefluik. Als je gebeld wordt, zie je op de smartwatch wie jou belt en kun je het gesprek beantwoorden of weigeren.

Maar dan kan ik toch ook gewoon mijn telefoon gebruiken?

Klopt. Dat kan. Maar in de praktijk blijkt het best handig om berichten die binnenkomen even snel te bekijken, zonder de telefoon tevoorschijn te halen. Tijdens het fietsen of autorijden is dit veel veiliger en sneller. Wil je meteen reageren, dan bieden veel smartwatches ook de mogelijkheid om je antwoord in te spreken, waarna dit wordt omgezet in tekst. Toch nog een beetje zoals bij Knight Rider. 

Leuk. Maar waarom zie ik nog bijna niemand in zijn horloge praten dan?

De meeste mensen met een smartwatch gebruiken hem voornamelijk voor de fitnessfuncties. Fabrikanten van smartwatches kwamen er al snel achter dat praten in je horloge voor sommigen nog een brug te ver is. Maar gezondheid is iets waar iedereen wel wat hulp bij kan gebruiken. Daarom meten veel smartwatches je hartslag, de stappen die je zet gedurende de dag en vaak ook de trappen die je beklimt. Je stelt jezelf een dagelijks doel en het horloge houdt vervolgens bij of je nog een rondje extra om het kantoorgebouw moet lopen, of dat je eindelijk je welverdiende donut kunt eten. Handig, toch?

Interessant. Maar er zijn er zo veel! Welke is geschikt voor mij?

Dit hangt eigenlijk af van welke telefoon je hebt. Zo werken iPhones alleen maar samen met de Apple Watch en kunnen Android-telefoons alleen overweg met smartwatches die Android Wear software draaien. Het belangrijkste is dat de smartwatch moet kunnen communiceren met je telefoon. Hiervoor hebben ze dezelfde software nodig.

iPhone

Als je een iPhone hebt is de keuze dus vrij gemakkelijk: Apple Watch. Dit is een goed gemaakt, luxe horloge die over vrijwel alle functies beschikt die je in een smartwatch kunt vinden. Hij is bovendien gemaakt voor communicatie met iPhones, dus alles werkt soepel: van het ontvangen van berichten tot het bedienen van je muziek. Ook werken de telefoon en de smartwatch samen op het gebied van fitnesstracking: alles wat het horloge meet, wordt doorgegeven aan de gezondheidsapps in je telefoon. Ook qua stijlopties zit het wel snor met de Apple Watch. Er zijn twee maten (38mm voor de smallere pols en 42mm voor de grotere pols) en meerdere materialen en kleuren beschikbaar. Daarbij verkoopt Apple los ook nog tientallen horlogebandjes in alle kleuren en materialen. Deze zijn binnen enkele seconden te wisselen, waardoor je met hetzelfde horloge voor elke gelegenheid een andere stijl kunt kiezen.

 

Android

Heb je een Android-telefoon, dan kun je het beste kijken naar een Android Wear smartwatch. Android Wear is de naam van de software die Google heeft ontwikkeld voor smartwatches. Er zijn vele fabrikanten die dit gebruiken in hun horloges: van Fossil tot LG, Motorola en Sony. Deze horloges verschillen erg in uiterlijk. Sommige zijn rechthoekig, zoals de Apple Watch, maar de meeste zijn traditioneel rond. Hierdoor lijken ze meer op een normaal horloge en vallen ze wat minder op dan de Apple Watch. Er zijn vele tientallen Android Wear smartwatches, met een grote verscheidenheid aan functies. De basis is echter vrijwel gelijk aan de Apple Watch. Het horloge geeft de notificaties weer die op je telefoon binnenkomen. Hier kun je op reageren met een klein toetsenbordje of met spraak. Ook het bedienen van je muziek werkt prima. De fitnessfuncties verschillen echter erg per smartwatch, omdat niet alle Android Wear-horloges beschikken over een hartslagmeter.

De diepte in...

De komende tijd zullen we regelmatig enkele afzonderlijke smartwatches bespreken. Hoe werken ze? Wat kan ik er mee doen? Waar moet ik op letten bij het kopen van een smartwatch? Bedenk in ieder geval goed dat je uitstekend ‘refurbished’ smartwatches (hyperlink) kunt kopen. Dit zijn lichtgebruikte smartwatches die eruit zien als nieuw en tevens getest zijn om te garanderen dat ze als nieuw zullen functioneren. Bovendien ontvang je er gewoon 2 jaar garantie op. Kortom: veilig kopen zonder de nieuwprijs te betalen.


Terug naar alle blogs
Filters toepassen Filters toepassen