Gaan tablets computers vervangen?

Gaan tablets computers vervangen?

Geschreven op 10 januari 2017

Sinds de lancering van de iPad Pro in 2016 roept Apple keer op keer dat de tablet de computer kan vervangen. Maar is dit ook zo?

iOS 11 maakt veel mogelijk

Met de komst van iOS 11 is het mogelijk om meerdere programma’s tegelijk op het scherm open te hebben (multitasken), bestanden te beheren, kopiëren en doorsturen met de Files app. Er is zelfs een manier om bestanden van de ene app naar de andere te slepen - net als bij een PC.

Deze verbeteringen vergroten de productiviteit op de iPad en laten hem meer lijken op een computer. Voor de doorsnee gebruiker zal dit in alle wensen voorzien. Je kunt internetten, bestanden beheren, foto’s bewerken en lange documenten tikken met bijvoorbeeld Word.

Van computer naar tablet

Veel mensen werken echter al decennia met computers. Het is een tweede natuur geworden. Ze weten instinctief hoe iets zou moeten werken en hoe je bepaalde handelingen moet verrichten. De software van tablets is ingericht naar het voorbeeld van smartphones. Het zijn versimpelde versies van bijvoorbeeld Windows of Mac OS. Dit vereist een ander omgang met de software en een nieuwe manier van denken. Voor smartphonegebruikers zal dit geen enorme omslag zijn, maar als je jaren alleen een Windows PC hebt gebruikt, is het wel even wennen.

Die gewenning volgt gelukkig vrij snel, omdat mobiele besturingssystemen zijn zo gebouwd dat iedereen er mee overweg kan. Fabrikanten als Apple en Microsoft (Surface-tablets) zetten inmiddels hoog in op de tabletmarkt. De techbedrijven zijn overtuigd dat de tablet uiteindelijk de PC zal vervangen.

Apple geeft iOS steeds meer functies, terwijl Microsoft er voor kiest om het bestaande Windows geschikter te maken voor kleinere aanraakschermen. Welke weg er ook wordt gekozen, het resultaat is gelijk: het gat tussen computers en tablets wordt inderdaad steeds kleiner en zal uiteindelijk helemaal gedicht worden.

In de praktijk

PC-fabrikanten zien dit nu al in de praktijk. Er worden steeds minder computers verkocht en als ze wel worden gekocht is dit voornamelijk door bedrijven of fanatieke gamers. De rest van de wereld is inmiddels verknocht geraakt aan smartphones en tablets en de ultieme mobiliteit die zij bieden.

Het zal dan ook niet lang meer duren voordat computers uitsluitend nog op de werkvloer te vinden zijn. Thuis gebruiken we binnen een paar jaar alleen nog een tablet, eventueel met een los toetsenbord.


Terug naar alle blogs
Filters toepassen Filters toepassen