Blog

Swipe naar links
16 dag geleden 461 weergaven
Oorzaken én oplossingen voor een trage laptop of MacBook

Oorzaken én oplossingen voor een trage laptop of MacBook

Een laptop of MacBook die traag opstart of nog langzamer reageert dan je hardhorende oma. Dat is erg vervelend. Maar het betekent niet per se dat je apparaat aan vervanging toe is. We leggen graag uit waarom laptops traag worden én wat je eraan kunt doen.

23 dag geleden 60 weergaven
Je oude smartphone is een ware schatkist

Je oude smartphone is een ware schatkist

140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina. Dat komt er onder meer uit een ton oude telefoons. Genoeg om te recyclen dus! Je oude smartphone aanbieden voor recycling heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Je kunt er namelijk al snel enkele tientjes tot soms zelfs wel honderden euro’s voor krijgen!

1 maand geleden 616 weergaven
Zoveel vermindert een nieuwe MacBook in de seconde na aankoop

Zoveel vermindert een nieuwe MacBook in de seconde na aankoop

Een nieuwe MacBook is net een auto: een seconde nadat je ‘m hebt gekocht, is hij al een kwart tot de helft minder waard. Dat laten we in dit artikel zien aan de hand van drie rekenvoorbeelden. Zonde van het geld dus? Absoluut! Met een refurbished MacBook krijg je namelijk een zo goed als nieuwe MacBook, maar dan tientallen procenten tot zelfs de helft goedkoper. En 100 procent duurzaam.

2 maanden geleden 559 weergaven
Samsung Galaxy Note 9: is hij 1000 euro waard?

Samsung Galaxy Note 9: is hij 1000 euro waard?

De Samsung Galaxy Note 9 kost 1000 euro, de versie met 512 GB opslag zelfs 1250 euro. Dat roept de vraag op: is deze smartphone zijn aankoopprijs waard? We deden een rondje langs een aantal grote reviewsites om te kijken wat techrecensenten van de telefoon vinden. De belangrijkste bevindingen zetten we voor je op een rijtje.

2 maanden geleden 2605 weergaven
Fabels en feiten over smartphones

Fabels en feiten over smartphones

Android-telefoons zitten vol virussen, meer RAM zorgt voor betere prestaties en snelladers beschadigen je batterij: allemaal mythes. Er gaan een hoop beweringen rond over smartphones. Sommige zijn waar, veel niet. In dit artikel zetten we de 3 meestgehoorde fabels én feiten op een rijtje.

3 maanden geleden 637 weergaven
De populairste emoji

De populairste emoji

Emoji

Chinese wetenschappers deden onderzoek naar emojigebruik onder 4 miljoen smartphonegebruikers in 212 landen en regio’s. Wat blijkt? Bijna iedereen heeft dezelfde favoriete emoji: hartjes, lachende gezichtjes en gezichtjes met hartjes in de ogen. Toch had het onderzoek ook een dieper doel, want wetenschappers vroegen zich af of emojigebruik, net als taal, ook cultureel en geografisch bepaald is.

Het antwoord is een voorzichtige ja. Hoewel uit al die miljoenen berichtjes duidelijk blijkt dat hartjes en (schater)lachende gezichtjes vrijwel overal de voorkeur genieten, zijn er vooral op landenniveau wel verschillen te zien.

Verschillen

Soms zijn deze verschillen klein. In Frankrijk zijn de hartjes bijvoorbeeld het populairst, terwijl het gezichtje dat huilt van het lachen in veel andere landen de voorkeur heeft. Soms zijn de verschillen echter opvallender.

Familierelaties

In veel Zuid-Amerikaanse landen, waar onderlinge (familiale) relaties hecht zijn wordt vaker gebruikt gemaakt van boze of verdrietige emoji, terwijl individualistische landen zoals Tsjechië en Frankrijk juist erg vaak blije emoji gebruiken.

Ook zijn er duidelijke overeenkomsten in emojigebruik tussen landen die ooit door Spanje werden overheerst en worden droevige emoji vaker gebruikt in landen waar het verschil tussen arm en rijk groter is.

Steeds meer nieuwe emoji

Voer voor psychologen en sociologen, dat is duidelijk. En wetenschappers kunnen ook de komende jaren nog hun lol op, want Apple zal in een aankomende software-update enkele honderden nieuwe emoji toevoegen. Van curlingstenen tot tovenaars, zeemeerminnen en zelfs een stronk broccoli. Wie weet duiken deze nieuwe emoji over een paar jaar in de top op.

3 maanden geleden 5432 weergaven
Je iPhone batterij sparen: 8 tips

Je iPhone batterij sparen: 8 tips

iPhones behoren tot de briljantste apparaten ter wereld. Mits je batterij tenminste vol genoeg is. Weinig dingen zijn namelijk zo stressvol als een bijna lege batterij en nergens kunnen opladen. Ga je slim met je iPhone om, dan kun je de gebruiksduur van je batterij flink oprekken. Hoe? Simpel, met deze 8 tips om je iPhone batterij te sparen.

7 maanden geleden 696 weergaven
3 Tips om je smartphone in topconditie te houden

3 Tips om je smartphone in topconditie te houden

1. Microfoongat

Ben je slecht of niet hoorbaar als je telefoneert? Bij veel telefoons die veel tijd in een broekzak zitten slibt het microfoongat dicht met stof. Dat zorgt ervoor dat je minder goed of niet hoorbaar bent als je belt.

                De oplossing is simpel: koop een tandenborstel, of opzetstukje voor een elektrische tandenborstel en borstel het microfoongat uit. Zorg ervoor dat de tandenborstel droog is en dat je de telefoon met het gat richting de grond vasthoudt. Zo kan het stof er gemakkelijk uitvallen.

                Deze tip is ook van toepassing op de laadconnector (het gat waar je oplader in moet) en de speakers van je telefoon. Sluit je oplaadkabel niet goed aan of laadt je telefoon niet goed op? Heb je slecht geluid uit de speakers van je telefoon? Probeer ook deze openingen uit te borstelen!

 

2. Condens

Een badkamer is geen goede omgeving voor een telefoon. Condens kan in het toestel dringen en zelfs voor kortsluiting zorgen! Bewaar je telefoon dus op een droge plek.

 

3. Kapot scherm

Een kapot scherm komt vaak door drukschade. Het scherm lijkt gewoon in orde, maar de onderliggende laag is door druk kapot gegaan. Het scherm geeft dan geen beeld meer.

                Veel drukschade wordt veroorzaakt doordat telefoons in de kontzak bewaard worden, waarna de eigenaar erop gaat zitten. Een andere oorzaak is dat de telefoon bewaard wordt in een tas waar zware spullen in zitten.

                Om te checken of je telefoon drukschade heeft houd je het toestel horizontaal op ooghoogte. Kijk over het toestel heen, zie je een soort olievlek verschijnen, of een glinsterende lijn in het LCD, dan is er sprake van drukschade.

               Kom naar een van de SWOOP-stores en je scherm is vaak dezelfde dag nog vervangen!

9 maanden geleden 472 weergaven
Waarom de iMac Pro 18-core de beste iMac is

Waarom de iMac Pro 18-core de beste iMac is

Enkele weken geleden lanceerde Apple de langverwachte iMac Pro. Geen opvolger van de bestaande populaire iMac-lijn, maar een nieuwe computer, gericht op de veeleisende professional. 

Power users

‘Power-users’ klaagden al tijden steen en been dat Apple geen belangstelling meer had voor de professionele markt. Waar bleef die opvolger van de Mac Pro, het ‘prullenbakje’ dat sinds 2013 geen updates meer heeft gezien? Vorig jaar kwam het verlossende antwoord: er komt een nieuw pro-model, gebaseerd op de iMac. Scepsis overheerste. Zoveel processorkracht in een relatief dunne alles-in-een-computer, dat moet wel misgaan.

Apple hield echter voet bij stuk en nu is daar dus de zwartgrijze iMac Pro. Er zijn diverse uitvoeringen met als basis een Intel Xeon W-processor, een Radeon Pro Vega grafische kaart en een 5K 27 inch scherm. Het instapmodel kost een lieve € 5500,- maar heeft voor die prijs wel 32 GB RAM-geheugen en een 1 TB SSD harde schijf. Daarmee is de iMac Pro 18 core het beste dat momenteel te koop is op desktopgebied.

Niet uitbreidbaar

Met die snelheid zit het wel goed, als we de eerste gebruikerstests mogen geloven. Van 8K-videobewerking tot het draaien van VR-software; de iMac Pro verwerkt het soepeltjes en blijft bovendien ook muisstil. Maar het is niet allemaal rozengeur en manenschijn. Het grote nadeel van een alles-in-een-systeem is dat het in de toekomst niet meer uitbreidbaar is. Je koopt een systeem voor nu maar ook voor later, in tegenstelling tot de makkelijk aanpasbare Windows-desktops.

Mac-gebruikers die belang hechten aan flexibiliteit kunnen beter nog even wachten, want bij aankondiging van de iMac Pro maakte Apple ook bekend dat het werkt aan een nieuw pro-systeem dat volledig aanpasbaar en uitbreidbaar is. De kans is echter klein dat deze machine dit jaar nog het licht zal zien.

En de gemiddelde gebruiker?

Voor de gemiddelde computergebruiker is de iMac Pro echter niet interessant. Zij zullen de processorkracht van de iMac Pro nooit nodig hebben en kunnen hun gemiddelde video- en fotobewerkingsvereisten ook af met een normale iMac. Ook iMacs van enkele jaren geleden voldoen nog prima. Swoop heeft een mooie selectie van deze machines tegen een fractie van de prijs van de iMac Pro.

9 maanden geleden 553 weergaven
Dit is waarom een circulaire economie de toekomst is

Dit is waarom een circulaire economie de toekomst is

Tweede ronde voor iPhones 

De circulaire economie is de toekomst. We horen je denken: welke economie? De naam zegt het eigenlijk al: producten langer laten circuleren voordat ze de prullenbak ingaan. Veel mensen willen het liefst constant de nieuwste telefoon die er op de markt is. Toch is het goed om je te realiseren dat je in deze digitale maatschappij echt niet altijd per se mee hoeft te doen aan die rat race. Want laten we eerlijk zijn; je hebt echt niet elke twee jaar een nieuwe iPhone nodig. Vooral nu de vernieuwingen steeds minder groot zijn ten opzichte van het vorige model. Elke keer dat jij weer een nieuwe telefoon koopt of krijgt bij je abonnement, verdwijnt je ‘oude’ telefoon in de kast. Niet omdat ‘ie het niet meer doet, maar omdat ‘ie overbodig is geworden. Dat vinden wij bij SWOOP zonde en daarom geven wij gebruikte telefoons een tweede kans. 

 

 

Circulaire economie

Door apparaten een tweede leven te geven, sparen we grondstoffen. Bovendien kost refurbishen (het proces waarin gebruikte apparaten weer klaar worden gemaakt voor een nieuwe eigenaar) aanmerkelijk minder energie en water dan traditionele vormen van recycling. Daarnaast is het zeker bij Apple producten zo dat een apparaat van een paar jaar oud vaak nog heel goed mee kan. Wil je zelf ook je steentje bijdragen aan de circulaire economie, dan bij je bij SWOOP aan het juiste adres. Zo kun je je apparaten, die je niet meer gebruikt, bij ons inleveren tegen betaling. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het bedrag wat je krijgt direct weer te besteden in de webshop van SWOOP bij aankoop van een ander product.

 

 

Liever repareren? 

Stel je iPhone is beschadigd, maar eigenlijk wil je geen nieuw of ander toestel. Ook dan ben je bij SWOOP aan het juiste adres, de meeste beschadigingen kunnen wij namelijk prima en snel voor jou repareren. Ons bedrijf barst van de technische experts, waardoor je vaak al binnen een half uur geholpen bent. Het is dus altijd goed om even te kijken wat voor jou persoonlijk voordeliger is: je huidige toestel laten repareren bij SWOOP, verkopen aan SWOOP of inruilen voor een ander model. Goed om te weten: je ontvangt 15 euro extra voor jouw inruil als je het bedrag vervolgens besteedt bij SWOOP.

 

 

Refurbished is niet tweedehands

SWOOP verkoopt refurbished apparaten. Refurbished klinkt voor veel mensen als 'tweedehands' in de oren, maar bij Swoop mag een apparaat alleen zo heten als het door een strenge test is gekomen waarbij er op meer dan 50 punten is gecontroleerd. Hierdoor weet je dus zeker dat je refurbished telefoon 100% technisch in orde is en niet onderdoet voor een nieuwe telefoon. Niet voor niets geven we daarom twee jaar garantie op je aankoop. 

 

Vooral bij iPhones heb je extra voordeel. Apple is namelijk heel goed in het ondersteunen van oudere toestellen met nieuwe software. Stel dat je een iPhone 6 koopt in plaats van een iPhone 8, dan loop je qua software dus niks achter. Zeker dus even goed nadenken voordat je honderden euro’s uitgeeft voor een nieuwer model. Zo zie je maar, circulair denken is zo gek nog niet!